top of page

Ara, més que mai, hem de menjar de manera saludable i fer costat als petits productors i artesans del nostre territori. Una bona manera de cuidar la nostra salut i l’economia i el medi ambient local.


Fa més d’un mes que va començar el confinament i ens estem adaptant a aquesta nova realitat que ha creat l'estat d'alarma per la pandèmia de la Covid-19. Es pot sortir poc i hi ha gent que no ho fa ni per a comprar menjar, ja que, per a evitar desplaçaments, prefereix fer comandes en línia; però qui comprava en els mercats de productors se’ls ha perdut la pista.


En aquest sentit ens trobem diversos escenaris. Les empreses agroalimentàries que ja distribuïen per internet, com per exemple alguns pagesos que venien les cistelles de fruita i verdura ecològica, han doblat les comandes. És una bona notícia perquè moltes famílies han descobert aquesta opció que ofereix fruita i verdura de temporada, ecològica i de proximitat. A més, moltes també ofereixen altres productes complementaris com ous, làctics, carns o productes de comerç just. És una opció que esperem que perduri més enllà del confinament.


En canvi, hi ha petits productors i artesans que tenen problemes de distribució perquè solen vendre en mercats agroecològics o de productors, que ara no estan permesos temporalment per l'alerta.


De fet, més d'un centenar d'organitzacions de l'Estat demanen al Ministeri d'Agricultura solucions per als mercats no sedentaris de proximitat i els circuits curts de comercialització, davant les restriccions de molts governs locals i autonòmics per a contenir la propagació del virus.


Les cooperatives de consum ecològic, que ja tenen una estructura i uns socis conscienciats, també són una solució per a poder vendre aquests aliments que han vist afectats els seus canals de distribució habituals. És el cas del xai i el cabrit, que normalment se serveixen en els restaurants i que ara s'ofereixen en les comandes dels integrants de les cooperatives.


A continuació, una compradora habitual en petits productors i artesans (M. Àngels Serrat), respon a unes preguntes i argumenta per què és necessari optar per aquesta via d'adquisició alimentària:


  1. Creus que hi ha diferència entre comprar l’alimentació en grans cadenes de supermercats i petits comerços?


Jo crec que sí, perquè molta alimentació provinent de les grans cadenes ha estat modificada genèticament, i per tant no sabem què porta, i què estem menjant. En canvi, l’alimentació de petits comerços, prové de territoris propers i aquesta, és més saludable a causa del seu tractament.


2. Quin d’aquests dos tipus de comerços és més econòmic, les grans cadenes de supermercats o els petits comerços?


És cert, que potser resulta més econòmic comprar en les grans cadenes de supermercats, però la qualitat és pitjor que la dels aliments dels petits comerços. Per tant, penso que la nostra salut és primordial, per aquest motiu, prefereixo gastar més diners en alimentació, però alhora guanyar i mantenir una bona salut.


3. Els productors, els artesans i locals venen tota mena de productes?


Des del meu punt de vista, penso que sí que venen tot tipus de productes, com són: la carn, el peix, la fruita, les verdures, etc. Aquests són els que realment necessitem per mantenir una dieta equilibrada, ja que són tots aliments naturals. Però, si ets una persona que menja constantment ultra processats, aquests petits comerços no són el lloc indicat per comprar, ja que no trobaràs allò que busques, com pot ser: galetes, brioixeria industrial, sucres, etc.


4. Creus que és important que no desapareguin aquests petits comerços?


Crec que és important que no desapareguin aquests petits comerços, ja que penso que la nostra qualitat de vida podria empitjorar. Podria empitjorar, ja que passaríem de menjar productes naturals i saludables a menjar una major quantitat d’aliment ultra processats.


5. Creus que és important que durant aquest confinament continuem comprant en aquests petits comerços? Creus que aquests presenten facilitats per fer-ho?


Com he dit anteriorment, és important mantenir una dieta equilibrada, perquè d’aquesta manera obtens una bona salut. Ara el que més necessitem és estar sans i cuidar-nos molt, per tant sí és necessari menjar adequadament.


Molts d’aquests petits comerços, sí que presenten facilitats per adquirir els seus aliments, fan ús de les xarxes socials principalment, i posen a disposició l’opció de realitzar la compra en línia.




8 visualizaciones0 comentarios

Ametller Origen Mercat d’Autors, una aposta per la cuina d'autor per a portar a Barcelona.


La Gastropirineus, que s'anava a celebrar el 18 i 19 de maig a Puigcerdà, s'ha ajornat al 19 i 20 d'octubre a causa de la crisi provocada per la Covid-19.


Com a alternativa, els responsables de l'esdeveniment han organitzat per a aquest mes una Gastropirineus Online de 12 hores en la qual participaran més de 32 cuiners i cuineres de renom per a continuar donant visibilitat als professionals del sector hostaler.


Gastropirineus Online:


Durarà 12 hores i participaran més de 32 xefs de renom.

Planejada per a aquest dissabte 9 de maig, la Gastropirineus Online s'emetrà a través de Gastroevents Online de les 9 a les 21 hores. El congrés concentrarà trobades en directe des del plató de Food Lab de Riudellots i uns altres en Streaming.


També comptarà amb intervencions de xefs com Joan Roca i sessions des de les cuines de les cases i dels restaurants de Fina Puigdevall, Paco Pérez, Gaudir, Carles Gaig, Germans Torres i Semproniana, entre altres.


L'esdeveniment online s'inaugurarà a les 9 del matí pel President de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, en el qual també assistiran representants institucionals d'FGC, ACT i IDAPA.


08 / 05 / 2020

2 visualizaciones0 comentarios
  • bertaobesob

Moltes pàgines no oficials recomanen el seu ús per a ajudar a prevenir la infecció, però es tracta d'una mentida.


A causa de la preocupació que mostra la població per la pandèmia, han sortit a la llum diverses recomanacions de pàgines no oficials, algunes fins i tot asseguren que el consum de suplements com la vitamina D, la C o la quercetina, poden ajudar a prevenir la infecció per coronavirus o reforçar el sistema immune.


Però realment hi ha evidència científica que doni suport a aquestes afirmacions? Sí que és cert que en països menys assolellats que el nostre, com el Regne Unit, s'ha recomanat la suplementació de vitamina D per a tota la població durant el confinament, però en principi no com a protecció contra el coronavirus en si, sinó perquè és possible que no rebin suficient vitamina D a través de la llum solar sent a les seves cases i aquesta juga un paper molt important en l'absorció de calci i la formació de cèl·lules òssies.


S'estan realitzant estudis per a respondre a certes incògnites referents a la suplementació en relació amb la Covid-19. Alguns relacionen la falta de vitamines, com la D, amb major severitat dels símptomes. No obstant això, l'associació de nivells baixos de vitamina D en persones infectades ha d'interpretar-se amb cautela, perquè gran part de la població té nivells baixos d'aquesta vitamina. Al nostre país les recomanacions en aquest camp se cenyeixen a prescripció facultativa en cas d'un dèficit diagnosticat amb prova analítica que el justifiqui.


Sempre que existeixi qualsevol mena de dubte, el millor és consultar amb un professional perquè analitzi el cas concret abans de recórrer a l’auto suplementació.


08 / 05 / 2020

2 visualizaciones0 comentarios
bottom of page